Στα χαρτιά παραμένει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Στα χαρτιά παραμένει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Αρ. Πρωτ. 10716/08.02.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

 

Σε 7 περίπου μήνες η Θεσσαλονίκη θα ανοίξει τις πύλες της 76ης ΔΕΘ και θα δεχτεί πλήθος κόσμου, εμπορικών επισκεπτών και τουριστών στις εγκαταστάσεις της. Το ερώτημα, βέβαια που πλανάται είναι πότε επιτέλους θα μετεγκατασταθεί η  ΔΕΘ. Πολύς λόγος έγινε για τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο, σε περιοχή που παραχωρήθηκε από το Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά η αδράνεια και η κωλυσιεργία της Κυβέρνησης, καθυστερούν δραματικά και αναβάλλουν το εγχείρημα αυτό, που θα θέσει σε μια διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Το Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πρωθυπουργό πως όλες οι φάσεις των μελετών θα έχουν ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και σε λίγα χρόνια υπολογίζεται πως το έργο θα έχει αποπερατωθεί, χωρίς όμως να έχει δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής. Αδράνεια, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ανυπαρξία ενός τολμηρού σχεδίου; Ενδεχομένως αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία σε 7 μήνες, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ προφανώς θα αναγνώσει το ίδιο κείμενο. Δηλαδή μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκών προδιαγραφών εκθεσιακού κέντρου, χωρίς όμως ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς πολιτική βούληση και θέληση για υλοποίηση του έργου αυτού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε προτίθεται επιτέλους, η Κυβέρνηση να ανοίξει τον φάκελο μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και να προβεί σε ενέργειες για την υλοποίηση του έργου;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει το αρμόδιο Υπουργείο για την οριστική  μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο;

Απάντηση Υπουργείου